İstihare Duası TürkçeYapılmak istenen bir şey hakkında, kişinin kendisi için hayırlı olup olmadığını anlamak amacıyla iki rekat namaz kılıp, dua edip, rüyasında manevi bir işaret görmek ümidiyle uykuya yatmaya istihare denir. Bir iş yapılmak istendiğinde istihare yapmak sünnettir. Resulullah Efendimiz (S.A.V.), Sahabe-i Kiram efendilerimizin önemli işler yapmaları gerektiğinde, istihareye başvurmalarını telkin buyurmuştur. Enes Bin Mâlik Radıyallahu anh'ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte; "İstihare yapan kimse hüsrana uğramaz, istihare eden pişman olmaz, iktisatlı davranan kimse de muhtaç duruma düşmez." buyurmuştur. İstihare Namazı ve Dualarıİstihareden önce ve sonra yapılması gerekli istişareler yapılıp, yapılacak iş hakkında karar verilir. Kur'an-ı Kerim'de bu konuda şöyle buyurulur: "İş konusunda onlarla istişare yap. İstişareden sonra o işi yapmaya tam olarak karar verince, artık Allah'a dayan ve güven." (Âl-i İmrân 159). İstihare namazında nelerin okunacağı hadislerle sabit olmasa da, birinci rekatta Fatiha suresinden sonra Kafirun suresi, ikinci rekatta ise İhlas suresinin okunması güzel olarak görülmüştür. Nevevi bunu müstehap olarak görür. İmam Gazali de İhya'sında bu surelerin okunmasının gerekliliğinden bahsetmiştir. İstihare namazı kılındıktan sonra, dünyaya dair hiçbir şey konuşulmadan İstihare duası okunur ve istenilen şeye niyet ederek kıbleye dönmek üzere yatılır. İstihare bu şekilde üç defa tekrar edilir. Hatta rivayete göre Resulullah Efendimizin (S.A.V.) Enes Bin Malik'e (R.A.) istihareyi yedi kereye kadar tekrar etmeyi telkin ettiği nakledilmektedir. İstihare Duasının Türkçe AnlamıAllah'ım! Eğer bu iş benim dinim, dünya yaşantım, akıbet olarak işim, dünya ve ahiretim hakkında hayırlı olduğunu biliyorsan, bunu bana takdir et ve bana kolaylaştır. Sonra onda bana bereket ver. Eğer bu iş benim dinim, yaşayışım, akıbet olarak işim, dünya ve ahiretim hakkında benim için kötülük olduğunu biliyorsan, bunu benden kaldır, beni de ondan uzaklaştır. Hayır nerede ise bana onu takdir ve nasip et. Sonra beni ona razı kıl. Amin. İstiharenin Önemiİstihare, iyiliği ve kötülüğü kestirilemeyen bir iş hakkında söz konusudur. Eğer işin sevaplı ve hayırlı olduğu kesin olarak biliniyorsa bu iş için istihareye gerek yoktur. İstihare namazı kerahat vakitlerinin dışında istenilen her vakitte kılınabilir. Hadislerde vakit belirtilmemiştir. Lakin, istihare namazı ve sonrasında okunacak İstihare Duasının peşinden uyumak gerektiği için, gece yatmadan önce veya sabah namazını kıldıktan sonra, yani uykuya kolay geçilecek vakitlerde kılmak daha elverişlidir. |
Ben de bir keresinde önemli bir karar vermem gerektiğinde istihare yapmaya karar verdim. İstihare namazını kıldıktan sonra, istihare duasını okuyarak uykuya daldım. Ancak, rüyamda herhangi bir işaret göremedim. Bu durumda ne yapmalıyım? İstihareyi tekrar mı etmeliyim yoksa başka bir yol mu izlemeliyim?
Cevap yazİstihare Hakkında
Şakir, istihare yapmak, Allah'tan bir konuda rehberlik istemek açısından önemli bir ibadettir. Ancak rüya görmemek, istiharenin etkili olmadığı anlamına gelmez. Bazen, rüyada bir işaret almak yerine, kararınızı vermeniz için gerekli olan içsel huzuru ve netliği bulabilirsiniz.
İstihareyi Tekrar Etmek
İstihareyi tekrar etmek, doğru bir yol olabilir. Fakat bu süreçte sabırlı ve kararlı olmanız da önemlidir. İstihareyi birkaç kez yaparak Allah’tan yardım isteyebilirsiniz.
Diğer Yöntemler
Ayrıca, karar verme sürecinde başka yollar da izleyebilirsiniz. Durumu daha iyi değerlendirmek için konuyla ilgili bilgi edinmek, danışmak ya da konunun artı ve eksilerini yazmak faydalı olabilir. Sonuçta, iç sesinize ve kalbinizin sesine de kulak vermeyi unutmayın.
Unutmayın ki, her kararın hayırlı olmasını dilerim.