İstihare Nedir? İstihare Namazı ve Duası
09 Temmuz 2024

İstihare Nedir? İstihare Namazı ve Duası

İstihare Nedir?

İstihare, kelime anlamı olarak "hayırlı bir sonuç dilemek" demektir. Terim anlamıyla ise, herhangi bir işin kendisi için hayırlı olup olmadığını anlamak amacıyla iki rekât namaz kılıp dua etmek anlamına gelir. İstiharede esas olan, kılınan namazdır. Bu namaz, sünnettir ve uyumak ya da rüyaya yatmak istiharenin temel amacı değildir. Eğer uyumak için yeterli vakit yoksa sadece istihare namazı kılınabilir.

İstihare namazını kıldıktan ve dua ettikten sonra, abdestli bir şekilde kıbleye yönelerek uyumak, Şerh Şir'ütül İslam kitabında tarif edilmiştir. Bu süreçte kişi, rüyasında gördüğü renklere göre karar verir. Eğer rüyasında yeşil veya beyaz renk görürse, kılınan istihare namazının hayırlı olduğu anlaşılır. Siyah veya kırmızı renk görmek ise, o işin hayırlı olmadığına işaret eder.

Ancak, bazı durumlarda istihare namazından sonra görülen rüyalar, yalnızca beyaz, yeşil, siyah ve kırmızı renkleri açıkça göstermeyebilir. Bu tür rüyalar, daha karmaşık ve ayrıntılı olabilir. Bu durumda rüya yorumlama konusundaki bilgi ve deneyim önem kazanır. Kişi, rüyayı kendi lehine yorumlayabilirken, aslında rüya onun için olumsuz bir anlam taşıyabilir.

İstihare Namazının Kılınma Vakti

İstihare namazı için özel bir vakit belirtilmemiştir. Bu nedenle, kerâhat vakitleri yani namaz kılınamayan vakitler dışında herhangi bir zamanda kılınabilir.

İstihare Namazının Kılınma Şekli

İstihare namazı kılarken okunacak sureler hadislerde belirtilmemiştir, ancak genellikle namazın ilk rekâtında Fatiha suresinden sonra Kâfirun suresi, ikinci rekâtında ise Fatiha'dan sonra İhlas suresi okunması tavsiye edilir. İstihare namazı, güçlü bir sünnettir. Peygamber Efendimiz (S.A.V.), ashabına her tereddütlü konuda bu namazı kılmalarını tavsiye etmiştir.

İstihare namazı üç, beş veya yedi kere tekrarlanabilir. Eğer kişi kalben doğru bir seçim yapamıyorsa, aklına uygun gelen seçeneği yapar. Sünnette öğretilen istihare şekli böyledir. İstihareyi kişinin kendisi yapmalıdır; başkasına yaptırmak caiz değildir. Çünkü bedenle yapılacak bir ibadeti başkasına yaptırmak söz konusu değildir. Evlenmeden önce veya bir işin hayırlı olup olmadığını anlamak için istihare yapılır. İstihare namazından önce tövbe edilmeli ve namaz sonrasında "Eğer bu işim, örneğin evlenmem veya şu evi almam dünya ve ahiretim için hayırlı ise bunu bana mübarek eyle, değilse benden uzaklaştır ve hayırlı olanı bana kolaylaştır. Beni razı olanlardan eyle, ya Erhamerrahimîn" demek gerekir.

İstihare Hakkında Bazı Hadisler

  • Yapacağı işi ehliyle istişare edene o işin en güzeli nasip olur. (Taberani)
  • İstihare yapan zarar etmez, istişare eden de pişman olmaz. (65 el-Hindî VN/813 (H.21532))

İstihareden sonra ya da öncesinde gerekli istişareler yapılmalı ve ardından o iş için karara varılmalıdır. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulur:

İş konusunda onlarla istişare yap. İstişareden sonra o işi tam olarak yapmaya karar verince, artık Allah'a dayan ve güven. (Ali İmran 3/159)

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sevda

11 Mayıs 2024 Cumartesi

Benim bir sorum olacaktı. ben istihare namazını kıldım hatta 7 den fazla kıldım diyebilirim ama bir türlü ögrenemedim hakkımda hayırlı olup olmadıgını acaba bır yerde yanlış mı yapıyorum namazı düzgün kıldıgımdan emınım ama yinede mantıklı anlıyabileceğim rüyalar göremiyorum lütfen yardımcı olun. Bir de istihare yerine istişare diye niyet yapıyorum ondan da kaynaklanıyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevda Hanım,

İstihare namazını doğru kıldığınızdan eminseniz, bazen rüyalarla net bir cevap almak zor olabilir. Bu durumda, kalbinize doğan hisler ve iç huzuru da önemli bir işaret olabilir. Ayrıca, istihare yerine istişare yapmak da doğru bir yaklaşımdır. Güvendiğiniz ve tecrübelerine değer verdiğiniz kişilerle konuşarak da doğru kararı vermenize yardımcı olabilir. Unutmayın ki, her şeyde olduğu gibi bu konuda da sabırlı olmak ve Allah'a güvenmek önemlidir.

2. Cevap
cevap

Tuğtaşı

Merhaba, sevda hanım üst üste 7 kez yaptığınız için de birşey göremiyor olabilirsiniz bide neden iştihare diye niyet alıyorsunuz ki? Belkide ondan kaynaklanıyordur. Bazen rüyaları haytırlamıyor da olabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni